OFERTA EDUKACYJNA SZKOŁY W ROKU SZKOLNYM 2021/22 DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH.
Prowadzimy nabór do TECHNIKUM nr 2 w zawodach:
- Technik logistyk
- Technik ekonomista
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Technik rolnik
Opisy zawodów
Technik rolnik
Nauczymy Cię:
- samodzielnego prowadzenia nowoczesnego gospodarstwa rolnego,
- prowadzenia ekologicznego gospodarstwa rolnego,
- marketingu produktów rolniczych.
Po ukończeniu szkoły masz możliwość:
- przejmowania i prowadzenia gospodarstwa rolnego,
- korzystania z unijnych środków finansowania,
- prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie agrobiznesu, ogrodnictwa, marketingu produktów rolnych.
Specjalizacje:
- Ochrona środowiska przyrodniczego obszarów wiejskich
- Nowoczesna ochrona roślin
UWAGA! Możliwość zdobycia bezpłatnego prawa jazdy kat. T (na ciągnik).
Technik ekonomista
Nauczymy Cię:
- prawnych zasad działalności przedsiębiorstw, funkcjonowania biura i korespondencji biurowej,
- prowadzenia nowoczesnego biura,
- prowadzenia małej księgowości i analizy finansowej,
- obsługi kredytowej i finansowej w bankach.
Po ukończeniu szkoły masz możliwość:
- dalszego kształcenia na wyższych studiach ekonomicznych,
- pracy we wszelkich instytucjach, w których niezbędna jest znajomość zagadnień finansowo-księgowych,
- prowadzenia nowoczesnego biura,
- obsługi klientów w bankach.
Technik logistyk
Nauczymy Cię:
- organizacji transportu i spedycji w różnych dziedzinach gospodarki,
- zasad magazynowania oraz dystrybucji towarów i usług,
- sposobów elektronicznej identyfikacji towarów,
- prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej.
Po ukończeniu szkoły masz możliwość:
- zdobycia pracy na stanowiskach specjalistycznych w firmach handlowych, produkcyjnych, usługowych, spedycyjnych, budowlanych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- kontynuowania nauki na studiach wyższych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
z elementami dietetyki
Nauczymy Cię:
- dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość potraw,
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w obiektach zbiorowego żywienia i gospodarstwach domowych,
- urządzać wnętrza obiektów zbiorowego żywienia i innych budynków mieszkalnych.
Po ukończeniu szkoły masz możliwość:
- dalszego kształcenia na uczelniach wyższych,
- pracy w placówkach zbiorowego żywienia (restauracjach, stołówkach, barach),
- pracy w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością i upowszechnianiem wiedzy o żywieniu,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich, gastronomicznych i agroturystycznych.